top of page

Blogbejegyzés - story of our life

Élet és munka 7 év felett is

Nem árulok el nagy titkot,ez még nem felkapott téma,így most megelőzöm írótársaimat és feljegyzem gondolataimat e körrel kapcsolatban.

Sokan keresnek meg kutyáink kiképzésével esetleges bemutatók alkalmával,azzal,hogy húú az ő kutyájuk bizony már koros (5-6éves) s vele már késő elkezdeni a közös munkát. Ez az írás minden kutyásnak szól sosincs késő!

Sem folytatni sem pedig elkezdeni! Valóban kutyánk alapok nélkül nehezebben tanul,mintha 8hetes korától folyamatosan kapná a tréningeket,de nem esélytelen és pláne nem megoldhatatlan a feladat. Sok sok kutyás sportban létezik már senior vagy veterán osztály,ahol a későn bekapcsolódottak,vagy már korban lévő kedvencceinkkel teljes értékben versenyezhetünk,ám mégsem mérjük erejüket,teljesítményüket fiatalabb társaikéval. Ilyen a dog dancing is,számomra nem meglepően a legkedvesebb kutyás sportág. Meglepő lesz sokatok olvasatában,bizony bizony Lenácska már elmúlt 7 éves,mire az első koreográfiákat elkezdtem összeillesztgetni,akarom kijavítani trükköket egymásra pakolni..nem,a kutya nem tudott sem két lábon sétafikálni,de mégcsak hátrafelé szlalomozni,vagy forogni sem. Ezeket 8-9éves korában sajátította el. A tolatós trükköket,melyeket utólag és már dds fejjel belegondolva annyira nem kellett volna erőltetni,de amíg a kutyának nem volt kényszer,csodásan mutatott a ringben.

Kivételek persze mint mindenhol itt is fellelhetőek,vannak még kutyusaink hazai vonalon free3ban is,akik senior korosak,de erre felvezetők külön külön nagyon odafigyelnek,hogy a teljesítmény ne menjen az egészség rovására.

Ellenben nem kell elkeseredni,ha négylábúnk elérte a bizonyos kort,még akkor sem,ha folyamatosan szeretnénk újítani trükkjei feladatai repertoárját. Ez pláne azon esetekben fontos,munkakutyákéban,akik azt szokták meg,hogy kicsi kölyökkortól rendszeres tréningeknek vannak kitéve,életük a munka,részük,szenvedélyük. Pillanatok alatt leépüléshez,akár fizikai betegségekhez vezethet,ha hagyjuk kedvencünket a parlagon,mert esetleg megérkezett az utánpótlás,vagy beteg lett,s fizikailag már nem bírná ezt az iramot. Letenni teljesen,hát csúnyán hangzik akkor sem szabad. Egy kis egészségére nem ártalmas trükközés,játék,hogy érezze,bizony ő még ugyanaz a megbecsült társunk,aki korábban is volt,sőt még több is ennél. Hiszen gondoljunk bele, rendszerint ez az időszak,aktív jó fizikai állapotú kutyusainknál 8-10 éves kor körül következik be..ez az elmúlt 8-10év,akár több mind mind életünk meghatározó része volt,s mai napig az is. Az első családban eltöltött pillanat, mennyi mindenen mentünk keresztül általuk,legtöbben velük lettünk felnőttek,mint egy kishúg vagy kisöccs,akin keresztül a mi korunk tükröződik. Az iskolapadból a munkahelyre,első diákszerelmektől életünk párjáig,mindenféle megpróbáltatások,vizsgák,versenyek,ők mindig mellettünk álltak,támogatásukra számíthattunk. Ugye,mennyivel teljes értékűbbek,mint fiatalabb most a pályán teljesítő társaik? Akikről majd ugyanezt írjuk mikor ők lesznek 9év felettiek.

Idős kort inkább aranykornak hívnám,saját magam példájánál is. A fürge rakoncátlan kis kölyökből komoly ősz szőrszálakkal átszőtt hölgy arc mosolyog rám vissza minden este. Mintha csak tegnap lett volna..az első szétrágott játékok,az első iskolás napok...hiányzik,de mégis olyan,mintha tényleg napokkal ezelőtt történt volna.

Becsüljük meg őket,hiszen kutyás életünk és társadalmunk aktív és hasznos tagjai. Ő általuk lehetünk most azok,akik vagyunk. Tartsuk őket a legnagyobb tiszteletben és becsületben.

Most pedig a teljesség igénye nélkül,a magyar dog dancinges csapattársaim kedvenc senior falkatagjairól néhány fotó.

Dóri Eszter fotója Lizziről,aki mai napig aktív tagja a színes senior osztálynak és kutyás sportoknak

Lizzike 11 éves

Wilheim Fruzsina Pamacs nevű pihepuha keverék kutyusa,aki menhelyről került gazdájához és belecsöppentek a freestyle és htm osztályok sokaságába

(Pami 2016-ban került "nyugdíjba")

Nagy Orsolya és Ingrid,akit nem olyan rég engedtünk át a szivárványhídon. Gridi sem legfiatalabb korában kezdett trükköket tanulni,mégis eredményesen gazdagították a hazai dd világát. Szaladj szabadon drága Ingrid!

És végül,de nem utolsó sorban jómagam kicsi királylánya Lenácska,aki hamarosan tölti a 13.életévét. Ő is idén vonul hivatalosan vissza a versenyzéstől. Az országos bajnokságra év végére még lenne vele egy búcsúzó kűröm,de ha nyáron már nem akarja,s nem gyakorlunk,akkor a Holdfény kupa volt utolsó győzelme és versenye.


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page